Kako oblikovati grafiko za Facebook?

Najverjetneje ste se že srečali z rezultatom slabe kakovosti naloženih fotografij, ki ste jih želeli uporabiti za profilno ali naslovno fotografijo na svoji Facebookovi poslovni ali osebni strani. Na začetku so bile objave na Facebooku sestavljene predvsem iz besedila in različnih povezav in fotografije so se pojavljale le redko, danes pa  je postalo zelo pomembno, da drugim prikažete tudi dobre in kakovostne fotografije. Zato se verjetno pogosto sprašujete: »Zakaj je fotografija, ki je bila na računalniku videti odlično, zdaj slaba? Kaj se je zgodilo? Kje tiči težava?« V večini primerov se to zgodi zaradi nepravilne velikosti, razmerja ali kakovosti slik, ki jih želite naložiti na Facebook. Vsak tip slike na vaši časovnici, dogodku ali strani ima namreč svoja pravila za velikost in razmerje stranic slike.

Znano je, da Facebook ta pravila rad spreminja, in to brez predhodnega opozorila. Včasih so to manjše spremembe, kot na primer razmerje med stranicami ali priporočene velikosti slik. Včasih pa so spremembe tudi večje. Največja sprememba je bila, ko je Facebook spremenil osebni zid v časovnico ali pretvoril dva stolpca v enega. Vsekakor je to nekaj, čemur moramo posvečati kar nekaj pozornosti, saj nikoli ne vemo, kdaj nas bo Facebook spet presenetil z novostjo.

Ne glede na to, ali Facebook uporabljate samo za osebno ali tudi za poslovno rabo, boste v tem članku podrobno spoznali pravila in našli nasvete, kako pravilno obrezati in naložiti sliko na Facebook ter s tem izboljšati kakovost svojih slik.

FACEBOOK NASLOVNA FOTOGRAFIJA (»COVER«)

Gre za največjo in zelo pomembno sliko na vašem osebnem profilu ali poslovni strani. Poleg profilne slike je to prva stvar, ki jo obiskovalec vaše strani opazi, zato je pomembno, da je naslovnica privlačna in kakovostna. Hkrati je naslovna fotografija tudi najožja slika Zanjo  je primerna panoramska slika (če gre za osebni profil) ali kratka predstavitev ali promocija (če gre za poslovno stran).

Facebook naslovnica

Na osebnih in prenosnih računalnikih je slika prikazana v velikosti 820 px v širini in 312 px v višini. Razmerje te fotografije je 205:78. Na mobilnih napravah pa je razmerje nekoliko drugačno, in sicer 16:9, kar je po Facebookovih navodilih minimalno 640 px v širini in 360 px v višini.

Mobilno vs Namizno Facebook

KJE NASTANE TEŽAVA FACEBOOK NASLOVNICE?

Večina naredi napako ravno v tem koraku, ker pripravi sliko v velikosti za osebne in prenosne računalnike. Na računalniku je slika videti zadovoljivo, če smo upoštevali vse ostale smernice pri pripravi in izvozu (o tem malce kasneje), na mobilnih napravah pa ni tako, kot bi si želeli. Drži? Morda ste zdaj že sami ugotovili, da težava nastane pri avtomatski povečavi slike na mobilnih napravah. Facebook razširi višino s 312 px na 360 px (kjer se kakovost takoj izgubi) ter odreže levi in desni del za približno 64 px. Spodnja animacija lepo ponazori, kakšen rezultat bo prikazan na mobilnih napravah, če naložimo naslovnico v velikosti 820 × 312 px.

Facebook porezava naslovnice

KAKO PRAVILNO DOLOČITI VELIKOST IN RAZMERJE FACEBOOK NASLOVNICE

Pri nalaganju slike moremo upoštevati določene dimenzije tako za računalnik kot za mobilne naprave. Ker ne želimo, da nam pri mobilnih napravah odreže levi in desni del slike, moremo upoštevati višino za mobilne naprave ter širino za osebne računalnike. Po vsej logiki bi morala biti ta velikost 820 × 360 px, toda ne smemo pozabiti, da moramo, če želimo dobiti pravilno višino, povečati mobilne dimenzije (v razmerju 16:9 ) na 820 px širine. Tako dobimo priporočeno velikost slike 820 px v širini in 461 px v višini. Skratka, iz tega lahko izpeljemo povsem enostavno pravilo za določitev pravilne velikosti Facebookove naslovnice: razmerje stranic mora biti vedno 16:9 in širina slike ne sme biti manjša od 820 px.

Prave dimenzije Facebook naslovnica

En korak naprej smo že naredili. Zdaj nam slike na nobeni napravi ne bo razširilo in s tem bomo ohranili njeno kakovost.

Sliko nadalje pripravite tako, da izberete ozadje oziroma fotografijo, ki je odlična tudi v obrezani sliki (znotraj modrega okvirja). V modri okvir umestite tudi  besedilo in grafiko, za katero želite, da je prikazana na osebnih računalnikih. Tu lahko uporabite trik, da določene vsebine prikažete samo na mobilnih napravah, in to tako, da to vsebino enostavno postavite zunaj modrega okvirja. Po želji lahko modri okvir tudi premikate po višini. Če želite na primer, da je vsa vsebina v zgornjem delu slike, na osebnem računalniku odrežete spodnji del.

Spodnja porezava Facebook

Več kot polovica uporabnikov (okoli 56 %) uporablja Facebook na mobilnih napravah. Po naših izkušnjah in opažanjih sodeč so resolucije na mobilnih napravah v širini večje od 820 px. Najnovejši Applov iPhone X ima, na primer, dimenzijo ekrana 1125 × 2436 px. V primerih, ko uporabniki obiščejo vašo stran iz teh naprav, jim vašo sliko še dodatno razširi, tako da zapolni celoten ekran naprave. In ker si želimo, da bi bili vsi uporabniki deležni enake kakovosti, ne bo nič narobe, če na Facebook naložimo večjo velikost slike. Najboljša velikost slike za Facebookovo naslovnico je 1200 × 675 px.

Najboljsa Facebook naslovnica

IZVOZ IN NALAGANJE NASLOVNICE

Pri nastavitvah slike bodite še posebej pozorni, da bo nastavljen način slike RGB (v Photoshopu to storite tako, da kliknete »Image > Mode > RBG Color«). Pri izvozu pa je pomembno, da izberete format PNG.

Priporočamo tudi, da sliko naložite iz osebnega računalnika, saj je kompresija na mobilnih napravah veliko slabša, hkrati pa na njih ne moremo prilagajati višinskega položaja za osebne računalnike. Na spodnji sliki lahko vidite, kako lepo se slika prilega in kako dobra je njena kakovost.

Naložena Facebook naslovnica

Na mobilnih napravah se naša naslovnica lepo prilagodi zaslonu. Prikazana je celotna višina in, kot lahko opazimo, nam slike ne odreže ne na levi ne na desni strani. Tudi kakovost slike ostane odlična.

Mobilni pogled Facebook

VEČ SLIK NA NASLOVNICI (SLIDESHOW)

Do nedavnega je bilo na Facebook možno za naslovnico naložiti zgolj eno sliko. Zdaj je Facebook dodal možnost, da lahko naložimo do pet različnih slik, med katerimi lahko prosto preklapljamo. Pravila in velikosti ostajajo isti kot za eno sliko, le da moramo zdaj namesto ene urediti vse slike, ki jih želimo naložiti.

Facebook cover slideshow

Zanimivo pri tem je, da Facebook zaenkrat ne ponuja avtomatskega prestavljanja med slikami, ampak mora slike prestavljati uporabnik sam. Večina uporabnikov tega načina še ne pozna, zato je velika verjetnost, da bodo pogledali samo prvo sliko.

Najbolj zanimiva in privlačna uporabniška izkušnja je uporaba video naslovnice. Facebook dovoli, da na svojo poslovno stran naložite video, ki se bo uporabnikom, ko obiščejo vašo stran, avtomatsko predvajal. Pri velikosti videa veljajo enaka pravila kot pri naslovnici. Najmanjša širina videa mora biti 820 px, razmerje stranic pa 16:9. Ker želimo tudi pri video naslovnici vsem uporabnikom zagotoviti najboljšo kakovost, uporabimo za video velikost 1200 × 675 px.

PROFILNA SLIKA

Slika profila oziroma Facebookove strani je majhna slika, ki je kvadratne oblike. Včasih je prekrivala spodnji levi kot naše naslovne slike, ampak pred časom je Facebook spremenil njen položaj in jo premaknil v skrajni zgornji levi kot, levo od naslovnice. Profilna slika je uporabljena tudi v objavah in komentarjih kot zelo majhna okrogla slika (40 × 40 px).

Facebook profilka

KAKŠNA JE PRAVILNA VELIKOST PROFILNE SLIKE?

Facebook profile Atiera

Na osebnih računalnikih je profilna slika prikazana v velikosti 180 × 180 px in na mobilnih napravah v velikosti 128 × 128 px. Te velikosti so najmanjše velikosti, ki jih Facebook še dovoljuje. Pri nalaganju se lahko zgodi, da je vaša profilna slika meglena in neostra, zato predlagamo, da naložite večjo sliko, in sicer v dvakratni velikosti osnovne slike, 360 × 360 px, in tako dobite veliko ostrejšo sliko.

PRIPOROČENE VELIKOSTI IN RAZMERJA SLIK ZA DELJENE VSEBINE

Pri objavah imamo nekaj več svobode pri izbiri velikosti ali razmerju stranic, kljub temu pa je priporočljivo, da se držimo nekaterih smernic. Spodaj bomo opisali, kakšne so priporočene velikosti in manjša pravila za posamezni tip objave.

Facebook - deljena slika

DELJENJE SLIKE

Pri sliki lahko uporabimo različna razmerja, a paziti moramo, da širina ni  manjša od 476 px in da razlika v višini ni večja od 504 px. Če želimo navpično sliko, lahko tako uporabimo največjo velikost 476 px v širini in 980 px v višini, kar predstavlja razmerje med stranicami 17:35. Velikost, ki jo priporočamo za objavo slik, je 1200 × 628 px. Največja dovoljena velikost objavljene slike pa je 2048 × 2048 px.

Facebook - deljena povezava

DELJENJE POVEZAVE

Najmanjša dovoljena velikost, ki se prikaže na osebnem računalniku, je 474 × 249 px, na mobilnih napravah pa 560 × 292 px. Pri teh slikah je pravilo enako kot pri objavah slik, ker gre za deljenje slike, naslova strani in kratke vsebin. Za te vrste slik priporočamo uporabo velikosti 1200 x 627 px.

Facebook - deljeni video

DELJENJE VIDEA

Pri objavi videa ni veliko pravil in posebnosti. Paziti morate le, da je minimalna širina videa 600 px in najmanjše dovoljeno razmerje 4:3. Za najboljši rezultat priporočamo razmerje 16:9 in, če se le da, velikost videa 1920 × 1080 px (Full HD). V primeru, da snemate LIVE video, priporočamo, da postavite mobilno napravo v ležeči položaj.

PRIPOROČENE VELIKOSTI IN RAZMERJA ZA OGLASE IN OBJAVE

povezava na stran / ponudba

Pri povezavi na stran je potrebno zelo paziti, da slika vsebuje manj kot 20 % besedila, saj nam lahko drugače Facebook takšno sliko zavrne. Naložiti je potrebno sliko v razmerju 1,91:1 oziroma v velikosti med 474 × 246 px. Na mobilnih napravah so prikazane vse slike do velikosti 560 × 292 px; razširijo se do najdaljše stranice. Za najboljši rezultat priporočamo velikost naložene slike 1200 × 628 px.

Facebook - Objavljena povezava
Facebook - Objavljena slika

SLIKA / FOTOGRAFIJA

Tudi pri sliki je potrebno paziti, da slika vsebuje manj kot 20 % besedila, saj nam v nasprotnem primeru Facebook takšno sliko zavrne. Na mobilnih napravah so prikazane vse slike do velikosti 628 × 840 px; razširijo se do najdaljše stranice. Za najboljši rezultat priporočamo velikost naložene slike 1200 × 900 px.

SPONZORIRAN DOGODEK

Pri izboru slike za dogodek priporočamo velikost 1200 × 444 px oziroma sliko v razmerju 2,7:1. Pazite, da širina ni manjša od 470 px. Na mobilnih napravah Facebook sliko prikaže v velikosti 560 × 208 px.

Za oglas dogodka, ki je prikazan desno od novic (»news feed«), morate naložiti sliko v velikosti 254 × 94 px.

Facebook - Objavljen dogodek
Facebook - Objavljen video

SPONZORIRAN VIDEO

Pri izboru videa priporočamo velikost 1200 × 675 px oziroma v razmerju 16:9. Pazite, da širina ni manjša od 600 px. Najdaljša dolžina videa je 120 minut, velikost pa ne sme presegati 4 GB. Najdaljša dolžina besedila v videu je 90 znakov, dolžina samega naslova pa 25 znakov. Na mobilnih napravah prikaže Facebook video v velikosti 560 × 315 px. Video naj bo naložen v formatu »mp4«.

NOVO, »CANVAS« OGLASI

Gre za novo obliko oglaševanja in minimalna velikost vstavljenih grafičnih elementov ali videa je 400 × 150 px. Dovoljena odstopanja v razmerju stranic so do 3 %. Tako kot povsod tudi tukaj priporočamo uporabo dvakrat večje slike, da dobimo najboljši rezultat na vseh napravah, in sicer sliko velikosti 800 × 300 px.

Facebook - Canvas objava

TOPLO PRIPOROČAMO

Če povzamemo in izpostavimo najpomembnejše velikosti, razmerja in nasvete, lahko zapišemo naslednje:

 • Facebookova naslovnica: 1200 × 675 px
 • Profilna slika: 360 × 360 px
 • Naslovnica za dogodek: 1920 × 1080 px
 • Deljena objava na zidu: 1200 × 630 px (lahko pa naložimo vse do 2048 × 2048 px)
 • Deljen video: 1920 × 1080 px
 • Deljena povezava: 1200 × 627 px
 • Objava (povezava na stran/ponudba): 1200 × 628 px
 • Objava (slika): 1200 × 900 px
 • Objava (dogodek): 1200 × 444 px
 • Objava (video): 1200 × 675 px (120 min in manjši od 4 GB)
 • Canvas grafika: 800 × 300 px (3-% odstopanje v razmerju)
 • Vse slike naj bodo v načinu RBG in formatu PNG.

Dodatno! Če se prijavite na naše e-novičke, vam bomo poslali vnaprej pripravljene šablone in predloge, da boste lahko enostavno uredili svojo grafiko na Facebooku. Omenili smo že, da Facebook pogosto in nenapovedano spreminja zahtevane velikosti, zato boste poleg predlog prejeli tudi obvestila, ko bo do teh novosti prišlo. Za vsa vprašanja nas, prosimo, kontaktirajte.

Avtor članka: Tadej Štadler