Kako bi porabili svojih 86,400?

Kdo izmed vas si želi, da bi imel več časa? Čas za naše najbližje. Čas za rešitev težav. Čas za telovadbo. Čas za dokončanje projekta. Čas za udeležbo na podjetniškem večeru ali odlični delavnici za osebnostno rast. Čas za obisk starih staršev ali dobrega prijatelja. Čas za večerjo s partnerjem ali družino.

Čas za pomoč drugim. Čas za meditacijo. Čas za izboljšanje sebe. Čas za pustolovščine, igro ali potovanja. Čas za pripravo zdravega obroka. Čas, da ne naredite ničesar in čas, da naredite vse. Čas, da sanjate in čas, da ste.

Lahko bi še našteval, ampak vsak izmed nas najbolje ve, za katere stvari si želi, da bi imel več časa. Tudi sam sem porabil veliko časa za napačne odločitve. V trenutku odločitve nisem mogel oceniti, kako pravilna je bila. Samo čas mi je lahko pokazal, ali sem ravnal pravilno ali narobe. Pomembna stvar pri vsem tem je, da sem se iz napake nekaj naučil in pridobil dragocene izkušnje. Če se iz napak lahko učimo, ali je napačna odločitev res tako slaba?

Veliko časa porabimo za samo razmišljanje, kako malo časa imamo in koliko je še za naredit. S takšnim razmišljanjem pademo še v večji stres in svoje delo opravljamo slabše. Treba si je narediti načrt, kako uresničiti sanje in cilje. Med potjo bodo vzponi in padci, ampak pomembno je, da se poberemo, izluščimo najboljše in to uporabimo za nadaljnje delo.

Pred kratkim sem prebral analogijo, ki me je med drugim motivirala, da napišem tale članek. Predstavljate si, da imate bančni račun, na katerega se vam vsako jutro naloži 86.400 EUR. To se zgodi čisto vsak dan znova in znova. Edina zanka pri tem je, da denarja, ki vam ostane, ne morete prenesti ali shraniti za naslednji dan. Denar, ki ga ne uspete porabiti do večera, izgine in ga ne dobite več nazaj. Kaj bi storili? Ali bi zelo dobro razmislili, kako bi ga pametno porabili vsak dan?

Stvar je v tem, da je takšen račun na voljo vsakemu izmed nas z izjemo, da se mu reče ČAS. Vsak dan imamo na voljo 86.400 sekund, da jih porabimo in na koncu dneva jih ni več.

Vas je ob branju zadnjega odstavka malce streslo? Že lahko opazite, kako sekunde bežijo? Kakorkoli, sekunde bežijo in ne morete jih zadržati ali shraniti za kakšen drugi trenutek. Vas zanima, kaj pa lahko naredite? Sekunde, ki so vam dane vsak dan, lahko uporabite pametno. S pametno ne mislim, da ves čas porabite za delo. Lahko spremenite pogled na vase življenje, če ga merite s sekundami. Razmišljajte, da imate račun, ki je naložen z omejeno količino časa vsak dan. Ali si ne bi želeli, da je vsaka sekunda porabljena najboljše? Ali že razmišljate, da bi začeli živeti drugače?

Nauk te analogije je: Ne moremo živeti v prihodnost; ne moremo živeti v preteklosti. Lahko pa živimo v sedanjosti. Z uporabo sekund, ki so nam dostopne že ta trenutek.

Če želite živeti za trenutek, je treba narediti načrt za prihodnost. Skrivnost je pametno investiranje časa, da dobite nazaj najboljše v smislu zdravja, sreče in uspeha. Kako to narediti, je na vsakem izmed nas. Sami najbolj vemo, kaj nas osrečuje, kaj nam prinaša uspeh in kaj je tisto, kar nas vsako jutro spravi iz postelje.

Naredite si načrt, kaj želite in kaj potrebujete. Vzemite si počitek, ampak samo, če si ga res želite ali potrebujete. Porabite svoj čas za ljudi, ki vam dajejo energijo in vam pomagajo biti boljši. Naredite nekaj za svoje zdravje in počutje, s telovadbo, meditacijo, jogo, zabavo,… Če vsak dan s težavo vstanete, da greste v službo in vam služba ne prinese tistih “metuljčkov v trebuhu”, potem to ni vaša sanjska služba – ne ustavite se, iščite naprej. Osredotočite se na to, kako lahko sodelavcem, prijateljem, strankam in drugim vlijete pozitivno energijo. V vsaki mali stvari, tudi če se zdi še tako slaba najdite čarovnijo ali nekaj dobrega. Postanite prijatelji s svojimi strahovi in jih združite s stvarmi, ki vas delajo močne in videli boste, da ne bodo več tako strašne. Naj vas preteklost ne ustavlja, ker živeti v preteklosti je največja izguba časa. Učiti se iz naše preteklosti je vsekakor dobro, ampak ne živeti v njej. Prenehajte se ukvarjati s tem, kako biti popolni vsak trenutek. Bodite takšni kot ste in tisti, ki so vas vredni, bodo prišli in tudi ostali.

Vsako jutro se spomnite na svoj časovni račun in se vprašajte: “Kako bom porabil čas, ki mi je dan danes?” Porabite ga za tisto, kar je vam pomembno.

Čas je najbolj dragocena stvar,
ki jo lahko človek porabi.Theophrastus